Mumma - änglarnas dryck

Julen är inte fullt så vit i Mölndal som i Engelberg (se nedan) men jag tyckte mig ändå höra en änglakör från Änggårdsbergens toppar när Mumman tillreddes. Hoppas ni alla haft en riktigt fin Jul och om det mot förmodan är någon där ute som saknar receptet på Mumma så är det bara att höra av sig till kontoret på Västmannagatan.



God fortsättning

Erik

(Jul)tomtar på loftet hos änglarna

I Engelberg passerar julen förbi utan några större skandaler. Solen skiner
och det är nästan onödigt vackert med all snö som lyser upp tillvaron.


Så här vacker var utsikten från mitt sovrum på julafton. Inte konstigt att
munkarna i klostret ser änglar på bergen ibland.

Igår var vi ett glatt gäng som bestämde oss för att hjälpa tomten lite med
julklappsutdelningen. Vi beslöt oss för att kolla om det verkligen är möjligt
att klättra in genom skorstenarna när julklapparna ska delas ut.


Jag vet inte om vår guide Chris hade fått lite för stark julglögg. Han bestämde
sig i vilket fall som helst för att snowboard var ett bra redskap när tomten
behövde hjälp. Lian och Silvi fick bli våra hjälpredor.


Första klapparna är utdelade. Jag tror i och för sig att barnen i detta hus skulle
klara sig utmärkt utan presenter. Bara genom att bo så här vackert mellan
Hahnen och Titils så blir man nog automatiskt supersnäll.


Själva utdelningen av klappar gick utmärkt. Nu behöver tomten bara öva
lite på sin finish.


Nästa hus låg om möjligt ännu vackrare till. Här ser det ut som om tomten
har med sig ett hårt paket.


Vi kom överrens om att det är tillåtet att kombinera nytta med nöje på vårt
arbetspass. Hoppas att jag inte väckte de snälla barnen.


När klapparna var utdelade så var det dags för lunch. Lian visar hur bra man
svänger efter lite energipåfyllning på sin favoritrestaurang, Brunnihütte.


Chris blir så här glad när alla klapparna är utdelade. Han verkar klara
lössnön lika bra på bräda som på skidor.


Julmaten är precis lika viktig i Schweiz som i Sverige. På vårt julbord fanns
det mesta. Rukas sill, Stefans Janssons frestelse, Dogges fläskfilé, Jossans
rödbetssallad, prinskorvar, lax och mina specialdekorerade ägg.
Tomten hade även hittat till vårt lilla hus och alla barnen tindrade när klapparna
delades ut.
Notera även vår julgran. Visst är det hopplöst med alla barren som faller
i mellandagarna? Vi löste det på ett mycket smart sätt, tycker vi själva i alla
fall. Till påsk är det ju bara att byta ut det röda mot gula fjädrar.

Fortsätt vara snälla och rädda om er så kommer nog de sista dagarna av
2008 att klaras av de oxå.

KEEP CELEBRATING CHRISTMAS

Johan

Skidåkning på Rätoromanska

Då var det dags igen. Utbildning och kickoff för våra guider. Känns nästan
som den tuffaste utmaningen på hela vintern eftersom förväntningarna är
skyhöga, både från vår sida och från deras.
Valet att vara i Alperna kändes självklart eftersom det är här vi jobbar mest. Sedan
var det bara att välja vilken ort vi skulle vara på. Nu blev det inte en utan två orter,
nämligen Disentis och Sedrun. Dessa två orter ligger i kantonen Graubünden
i östra Schweiz och människorna där talar rätoromanska. Ingen av oss är direkt
flytande på detta minoritetsspråk men som tur är så är snön vit och bergen lutar
där också.


Första dagens skidåkning förlades till Sedrun och Oberalppass. Det var ingen
brist på snö innan, och ännu mer kom det. Magisk känsla att få klicka i
bindningarna på våra nya Salomonskidor tillsammans med våra underbara
guider. De roligaste och bästa skidkompisarna som finns.


Det bästa, trevligaste och miljövänligaste sättet att ta sig runt i Schweiz är
definitivt med tåg. Från Oberalppass (högsta punkten på Glaciärexpressen)
till Disentis tar det bara dryga halvtimmen.


När sedan turistchefen i Disentis och Sedrun, Frédéric Füssenich ställer upp
med 1a klass och After Ski med lokalt tilltugg så blir till och med Chamonix
hårdaste bergsguide så här nöjd.


Tåget skulle vara framme i Disentis kl 16:44. Om det var i tid? Kolla in stations-
klockan, Senast tågen i Schweiz var försenade var nog drygt 1300 år sedan,
när klostret i Disentis byggdes.


För att få reda på lite mer om den lokala kulturen så var ett klosterbesök
på sin plats.
Vi besökte även lite modernare byggprojekt. NEAT-tunneln som har en
planerad tågstation under Sedrun kommer att bli världens längsta tågtunnel
när den invigs om några år. Det 57 km långa projektet är något av det galnaste
och mest spännande jag har sett. En hel liten by har byggts upp 
till de ca 600 arbetarna. Vi tog ett litet gruvtåg in i berget och kände lite på
arbetsförhållandena för de som jobbar 800 meter under jord. Själv mår jag
betydligt bättre på motsvarande höjd över skidorten.


Nästa dag var det dags att testa skidåkningen i Disentis. Inget ont om våra
svenska fjäll, men en sådan här dag i Alperna är svårslagen. Att det dessutom
bara är december och redan två meter snö på berget gör inte direkt saken sämre.


Att Jossan är en av de vassaste skidåkarna på firman är ingen nyhet. Här
visar hon hur enkelt det är att spåra upp lössnön i Val Pintga.


Nu var det inte bara skidåkning som gällde. Vi tillbringade många givande
timmar i konferensrum. Detta får räknas som ett av de bäst belägna med
magisk utsikt över halva Graubünden. Bagarn gav oss en skön lektion i vett
och etikett på berget. Visst är det bra att kunna leta upp varandra med hjälp
av lavinsändare, men det känns bra mycket viktigare att veta hur man kan
undvika att hamna i en lavin. 
Vår coach Henrik Nilsson hade också en stor del i konferensprogrammet.
Han är ovärderlig och får diskussionen på rätt spår när det gäller visioner
och feedback.


Mat och vin är en viktig del för oss. Nästan varje dalgång har sina specialiteter.
I Surselva är det Capuns som är nationalrätten. Vad den innehåller berättar vi 
när ni kommer dit. Då lovar vi att även berätta vem Schellen-ursli är. 


Till sist så måste vi ju visa att VD Gustafsson inte har lagt av sig trots alla
timmar framför datorn på kontoret.

Nu är det bara att öppna julklapparna, äta upp julskinkan och träna upp
lårmusklerna.
Vi är superladdade för att ge alla gäster den bästa servicen som finns. Har 
ni inte bokat er konferens ännu så är det bara att höra av er till oss. Vi ska
nog hitta en ledig helg till er också.

KEEP SKIING

Johan 

Copperhill bjuder in

Copperhill Mountain Lodge Åre 28-30 November, fick jag och Jossan en
upplevelse utöver det vanliga: En oförglömlig helg på Copperhill.

 
Copperhill Mountain Lodge Åre, ligger 730 m ö h på Förberget i Åre Björnen
med fantastisk utsikt över Åreskutan. Ski-in, ski-out tack vare den nybyggda
liften Copperhill Express. 

 
Den majestätiska kopparväggen, samt den 30 meter höga öppna
spisen klädd i Offerdalskiffer.
1000 ton skiffer har använts till hotellbygget.
(Förutom spisen klär skiffret utvändiga murar, delar av ytterväggarna
och invändiga pelare.)


Utsikt över 800 m2 lobby.


 
Copperhills VD Peter Nilsson hälsar oss välkomna.

 
Cecilia och Anna minglar i Champagnebaren. Nyklippte Salem Al Fakir
stod för lördagkvällens underhållning.

Stort tack till Pelle, Ingrid, Cecilia och Sofia, Copperhills service-minded
säljansvariga som såg till att vi fick en lysande upplevelse. För mer info
om Copperhill, se www.copperhill.se 

Anna 

Monterosa är redo!



Snöläget i Monterosa och i de flesta delar av Alperna kan beskrivas som sagolikt bra.
I Champoluc och Gressoney igår kunde man peka skidspetsarna vart man ville
och sen bara pumpa sig ner för orörda puderfält!



Snödjup: 1600 möh (i byn) 70 cm. 2200 möh. 120 cm. 3000 möh. 200 cm.



Spåren från vårt frukoståk. Tror att det är minst lika bra snöläge i Engelberg där
vi lustigt nog har vår första grupp redan nästa vecka! Hoppas på mer puder
till natten! :)



En äkta puderräv som också är rätt nöjd med snöläget, Noah!

Hurtigruten Powder Cruise 2009

Nu är vårens drömresa klar för bokning: Hurtigruten Powder Cruise 18-26 april 2009

  

Premiärturen i april 2008 blev en succé och nu kör vi uppföljaren. Kolla in här på
bloggen från april 2008 så får du en bild av vad det handlar om. Både gäster och
guider var överens om betyget, "den bästa och mest exklusiva skidresan någonsin".



"Bergsguiden Pelle Bagewitz njuter av utsikten i Glomfjord norr om Polcirkeln"

Flygen till Bergen och från Kiruna är prisvärda för tillfället. Ju tidigare ni bokar
desto billigare blir det.


Denna resa kan du som individuell gäst åka med på. Om ni är ett gäng skidåkare
som är sugna, men inte kan dessa datum så är det bara att höra av sig. Vi kan
skräddarsy resor på andra datum eftersom Hurtigruten har en avgång varje dag.


Har du andra frågor så är det bara att kontakta mig på [email protected]
eller +41 79 656 91 50.
Priset för hela kalaset är 38 000 SEK, men då ingår det mesta utom flyget.


Känner du någon annan som skulle kunna vara intresserad så är det bara att
sprida ordet.

KEEP CRUSING

Johan


Säsongens första svängar, i Stryn!

Då var säsongens första svängar avklarade. Detta skedde i Stryn på det 
norska vestlandet av alla ställen. Normalt förknippas denna ort med
sommarskidåkning och få skidåkare vet att det även finns ett högklassiskt
skidområde nere i Stryn centrum på vintern. Två liftar och närmare 700
höjdmeter ger riktigt bra skidåkning under högsäsong. Båda liftarna
var öppna i helgen och åkningen i pisterna var helt ok, men de stora
offpist-åken får vänta tills nästa gång. Varken benen eller snön inbjöd
till några större utmaningar. Försäsongsträningen har väl inte varit på
topp denna hösten heller.

Hur som helst så var det en magisk helg i ett vackert snölandskap med goda
middagar och kall öl på Graff-huset där Henke Wemby och bröderna Graff från
det lokala slakteriet tog hand om oss.
Jag och Lian blev löjligt bra omhändertagna.


Hjelledalen är nästan lika vackert som på sommaren, en aning kallare dock.


Inne i huset var julstämningen hög tack vare Henkes nyinköpta julpynt.
Det är nog första gången på 40 år som någon provar att bo i huset under vintern.


Väl uppe i backen visade Henke oss några av sina favoritrepor. Utsikten är
faktiskt snäppet vassare än på de flesta platser i Alperna.


Däremot så slår nog italienarna norrmännen på fingrarna när det kommer
till lunch i backen. Detta var i och för sig en utsökt våffla med Julebrus, men 
pasta och ett glas rött vinner i längden enligt min och Lians uppfattning.


Efter lunchen tog Henke med oss på ett par nya svängar utanför pisten.
Det var sista gången denna helgen som vi lämnade de preparerade backarna.
Snön var, enligt oss svenskar värdelös. Norrmännen kallar det fostrande, 
alternativt intressant.


I söndags var det första advent och det passerade inte obemärkt förbi.
Förlorade ägg, majonnäs och spekeskinka på rostat bröd laddade våra magar
för ännu en skiddag. Den äldre av bröderna Graff poserar med den gigantiska
adventsljusstaken.


Lian poserar nöjd på toppen av Steindalsheisen. Några minuter senare
gör hon säsongens första rejäla vurpa. De bilderna finns att köpa på vårt
kontor. Som vanligt när Lian gör något så görs det ordentligt.

Senare på kvällen slöt gänget från Flo upp med stora nyskjutna köttstycken 
från hjort och ren. Magisk middag innan vi tog oss till den lokala puben på
Nygård Camping för lite jakthistorier med de lokala bönderna. Puben är
det enda stället i Hjelledalen på vintern som serverar öl (nu säger jag dock
inte att alkohol och skidåkning hör ihop) och den är öppen en dag varannan
helg. Snacka om bra timing för oss att vi kom rätt helg.


Avslutningsvis så kände jag mig tvingad att ta med denna bilden.
Norrmän är ju kända för att gå till topps och inte använda lift. Det måste vara
därför som de har så här många varningsskyltar bara för att ta en enkel släplift.
Tänk hur många skyltar som skulle behövts om de hade stollift.

Nu kan vintern dra igång på allvar. Snön vräker ner i Alperna och den 13e december 
tar vi med alla våra guider till Disentis/Sedrun i Schweiz för att köra vår kick off.
Vi har bestämt oss för att vara laddade till tusen och ge våra gäster den bästa 
servicen som går att få tag i. 

Hoppas vi ses på ett berg snart

START SKIING

Johan  


RSS 2.0